Cloud computing basic interview questions

Cloud Computing has emerged as one of the most talked-about topics in recent times. Many people are eager to know more about it, and there are many job opportunities also available for those interested in technology. Let’s talk a bit here about some basic interview questions on Cloud Computing!

1. What is Cloud computing?

Answer: Cloud computing provides on-demand computing services such as storage and processing power, over the internet and on a pay-as-you-go basis.

2. Explain different models of cloud computing?

Answer: There are three models of cloud computing:

  • Infrastructure as a Service (IaaS): The IaaS model offers you computing infrastructure, physical machines, block or file-based storage, firewalls, load balancers, IP addresses, and virtual local area networks. Examples: Amazon EC2, Windows Azure, Google Compute Engine.
  • Platform as a Service (PaaS): This provides you with a range of computing platforms including an operating system, a language execution environment, a database, a web server, etc. Examples: AWS Elastic Beanstalk, Windows Azure, Google App Engine, Apache Stratos.
  • Software as a Service (SaaS): In the SaaS model, users have access to application software often referred to as “on-demand software”. There are no installation, setup, or running steps to worry about. The service provider will handle that for you. All you have to do is pay and use it through a client. Examples: Google Apps, Microsoft Office 365.

3. What is a Virtual Machine?

Answer: Virtual machines are computer files that behave like a computer. They are sometimes called images. As a separate computer environment, it can run a different operating system or function as the user’s entire computer experience.

4. What is serverless computing?

Answer: Serverless computing doesn’t mean that you do not need servers, it means the server related things will be taken care of by cloud providers, you need not worry about that. A serverless computing model provides backend services on a per-user basis. In serverless systems, companies still get servers, but they are charging for usage, not bandwidth or the number of servers that are used.

5. What is Public, Private and Hybrid cloud?

  • Public: Public clouds are the most common type of cloud computing. Public cloud providers own and operate the hardware, software and other supporting infrastructure. You share the same hardware with other organisations or “tenants” and access services using a web browser. One example is Microsoft Azure.
  • Private: A private cloud is for your business or organization only. It can be at your house or with a company. The private cloud is different from a public cloud because the services and infrastructure stay on your private network and they are just for you. They can make it easier to meet IT requirements, like customizing the resources to what you need. Private clouds are often used by government agencies.
  • Hybrid: Hybrid cloud is a mix of on-premises data, storage, and servers. Plus there are public cloud services like Amazon Web Services or Microsoft Azure with different platforms.

6. What are the benefits of cloud computing?

Answer:

  • Back-up and restore data: The cloud makes it easier to back up and restore data once it is stored in the cloud.
  • Economical: Organizations can reduce their maintenance costs through cloud computing as many services are offered as pay as you go models.
  • Reliability: Cloud hosting offers the benefits of reliability and scalability. Changes can always be instantly notified to you.
  • Fast: You can deploy a service quickly and easily with cloud computing. The faster deployment allows you to get your system’s resources within a shorter period of time.
  • Automatic Software Integration: Software integration can take place automatically in the cloud. As a result, it is not necessary to take additional steps to customize and integrate your applications based on your preferences.

In addition to the above, some other advantages of Cloud Computing include:

  • On-Demand
  • Multi-tenancy
  • Save cost
  • Secure
  • Accessible from anywhere
  • Always available.
  • Allows pay-per-use

7. How does the cloud provide security?

Answer: 

  • Application services are authorized by identity management.
  • The cloud environment requires access control to be enabled so the users can control the access of another user entering the system.
  • A user can access data and applications only after being authorized and authenticated.

8.  Who are some of the largest cloud and database providers?

Answer: 

  • Google BigTable
  • Amazon SimpleDB
  • Cloud-based SQL

9. How does cloud computing differ from traditional data centres?

Answer:  A key difference between these two systems is the way the infrastructure is configured.

  • As the name implies, an on-premise data centre is installed locally, on a company’s own computers and servers. Cloud-based infrastructure, on the other hand, is installed on the vendor’s servers and is accessed via a web console.
  • While On-Premise can be expensive since you must buy all the hardware and servers yourself. Cloud has the advantage of being cost-effective since you pay-per-use and your infrastructure can be easily scaled according to your needs.

10. What is a cloud service?

Answer:  Cloud services are used to build applications. It is like an application you can use on the internet without downloading it. Cloud services also make life easier because they do not need much maintenance or support.

Leave a Reply